Artikelen

Wat is nou Doping ?

Doping is een veel voorkomend onderwerp in de sportwereld. De grootste namen in de sportwereld hebben wel is doping gebruikt. Namen zoals, Lance Armstrong (Fietser), Ben Johnson (sprinter) en zelfs onze eigen Thomas Dekker (wielrenner). Doping is een blijvend en lopend onderwerp op het gebied van sport en sociale media. Vaak wordt doping gebruikt onder de fitnessers die er sterker uit willen zien, maar dan spreken we pas over een klein gedeelte.  Toch weten veel mensen niet wat doping inhoudt en wat voor gevolgen het kan hebben voor je sportcarrière.  

Een simpele omschrijving van doping: Stoffen en Methoden die verboden zijn door het Wereld Anti-Doping Agentschap ( WADA).  Doping is dus een Drug. Voorbeelden zijn cocaïne, xtc, speed, hasj en marihuana. Deze zijn alleen binnen wedstrijdverband verboden. Wat veel sporters niet weten is dat deze een maand na gebruik nog in hun urine te vinden is.  

Officieel wordt doping een overtreding van een of meer bepalingen uit het dopingreglement genoemd. Er zijn meerdere overtredingen die staan in het WADA.  Pogingen tot het gebruik van doping, gebrekkige medewerking, bezit van , poging tot handel, poging tot toediening, verboden samenwerking en zelfs medeplichtigheid zijn onder andere overtredingen.  

Sinds 2004 is er wereldwijd maar een echte dopinglijst: de WADA-Dopinglijst. Jaarlijks wordt de lijst bijgehouden en een nieuwe lijst gaat ieder jaar. Op 1 januari van kracht. Deze lijst is te vinden op de website van de Dopingautoriteit. Deze lijst geld alleen voor sporters die officieel staan ingeschreven onder een sport bond. Jaarlijks zijn dit meer dan 1800 sporters die aan het gebruik van doping doen.  

Door: Luna van der Laan 

11 januari ’20 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *