Artikelen

Sport jij vaak? Dan ben je waarschijnlijk gelukkiger dan mensen die dat niet doen!!

Regelmatig alleen of met je vrienden naar de sportschool, groepslessen, twee keer in de week voetballen of iedere week een aantal uur baantjes zwemmen. Doe jij dat? Dan ben je waarschijnlijk gelukkiger dan mensen die niet zo regelmatig sporten. Dat blijkt uit het onderzoek van NOCNSF.

In het onderzoek die uitgevoerd is werd gevraagd hoe gelukkig mensen waren. Mensen die meer dan tien keer maand sporten, gaven gemiddeld het cijfer 7,6. Mensen die niet sporten, gaven een 7,0.

Meer vertrouwen in je eigen lichaam

Veel mensen worden en voelen zich fitter als ze sporten vertellen de deelnemers die mee hebben gedaan aan het onderzoek. Bijna de helft van de mensen zegt dat dit het meest van toepassing is bij de vraag wat sport met ze doet. 35 procent zegt dat sporten hen gelukkiger maakt. Ze zitten bijvoorbeeld beter in hun vel en het geeft ze meer zelfvertrouwen.

Uit het onderzoek blijkt ook dat teamsporters over het algemeen gelukkiger zijn dan individuele sporters. Individuele sporters zien het nog vaak als een plicht om te gaan sporten. We zien dat het sociale aspect, door te sporten in een groep of team, mensen nog gelukkiger maakt en natuurlijk meer motiveert om te gaan. Volgens het onderzoek zijn er voor de deelnemers ook verschillende emoties die sporten bij hen oproept. Bijna de helft noemt plezier, 38 procent voelt zich trots na wat lichaamsbeweging en 37 procent zegt zich blij te voelen na het sporten.

Negatieve gevoelens

Negatieve gevoelens zijn voor de ondervraagden zo goed als niet op sporten van toepassing. Al geeft een kleine 3 procent aan dat voor hen angst een veelvoorkomende emotie is die sport bij ze los maakt. Ook kunnen blessures meer kans op negatieve gevoelens geven.

Sporten en endorfine

Los van de emoties die sporten bij mensen oproept, is er ook nog een biologische verklaring voor het geluksgevoel. Tijdens sporten komt endorfine vrij, een stof waar je een gelukkig gevoel van krijgt. Het is een verslavende stof en daarom eigenlijk niet zo heel goed, maar als je niet overdrijft, geeft het je wel plezier.

Jamie Verboon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *