Artikelen

Après-ski voor beginners

Na een dag op de piste is de après-ski een goede afsluiter van een actieve dag op de pistes. Het is vergelijkbaar met de derde helft bij het voetbal. Wat houdt de après-ski in en wat voor muziek wordt er gedraaid? Lees hier de typische gewoonten bij de après-ski!

‘Après-ski’ komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Het betekent ‘na het skiën’. Vroeger betekende het niets meer dan het verwisselen van je skischoenen naar snowboots. Later werd het een gezellig feest. Tijdens de après-ski is er veel gezelligheid. Er wordt veel gedronken, feestgevierd en gedanst op typische après-ski muziek. Veel voorkomende uitspraken zijn ‘nog één drankje, maar daarna gaan we echt naar huis’ en ‘die skileraar is zo knap’.

Naast liters met bier, horen shotjes ook echt bij de après-ski. Zo is het meest bekende shotje onder wintersporters de Jägerbomb; een mix van Jägermeister en Red bull. Drink niet te veel alcohol als je nog naar beneden moet skiën. Wil je toch veel drinken? Je kan altijd nog beneden verder feesten! Voor de echte feestliefhebbers zijn er bars in het dorp, waar ze kunnen uitgaan tot zo laat als ze willen. Drink genoeg water tijdens de après-ski en voor het slapengaan. Dan heb je de volgende dag een stuk minder last van je kater.

Het is een gewoonte geworden dat je tijdens de après-ski je skikleding aanhoudt, omdat je gelijk doorgaat na het skiën. Je kunt je skischoenen aanhouden, hoewel je door de drank een stuk minder stabiel op je benen staat. Houd er ook rekening mee dat je met skischoenen keihard onderuit kunt gaan en dat je de volgende dag veel pijn hebt aan je voeten door al het dansen.

De muziek hoor je al als je naar beneden aan het skiën bent. Bij de hutten wordt typische après-ski muziek gedraaid. In de top drie van de Top 100 après-ski hits aller tijden staan de zangers DJ Otzi met het lied ‘Anton aus Tirol’, Die Phudys met het lied ‘Wir wollen die Eisbären sehen’ en Zware Jongens met het lied ‘Jodeljump’.

Oostenrijk staat bekend om zijn après-ski. Veel Nederlanders skiën in Oostenrijk voor de après-ski daar. Hier zijn zelfs bars waar liedjes worden gedraaid van Nederlandse artiesten, zoals die van André Hazes, Jan Smit en Gerard Joling. Zo zijn er veel Nederlanders te vinden in de ski bar ‘Cin Cin’ in Oostenrijk. Daar worden liedjes van de Lawineboys en Wolter Kroes gedraaid.

 – Nikki Stronk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *