Artikelen

Hoe los je schulden op?

Het begint onschuldig met een paar euro lenen bij een vriend of vriendin voor een lekker broodje in de kantine. Aan je ouders vraag je of zij geld willen voorschieten voor die mooie tas die je laatst hebt gezien in de stad.

Is een keer geld lenen bij vrienden of ouders is niet zo erg. Doe het niet te vaak, want voordat je het weet ben je alleen maar je schuld aan het afbetalen. Als je al weinig geld te besteden hebt dan kan dat lang duren. Zo wordt het risico op schulden groter.

Vrienden/ouders

Lenen bij vrienden en/of ouders is eenvoudiger dan geld lenen bij de bank. Zo hoef je geen rente te betalen. Aangezien het vragen om geld makkelijker is, kan je ook vaker om geld vragen. Het begint met kleine bedragen, zoals geld voor een broodje in de kantine of geld voor een mooie tas die je laatst in de stad hebt gezien.

Voordat je vraagt om geld is het verstandig om eerst afspraken te maken met degene waarbij je leent. Ook al vind je het lastig om te doen, is het noodzakelijk. Anders stapelt de schulden op. Mensen vinden het fijn als je afspraken maakt voordat je geld bij ze crediteert. Hierdoor kunnen jullie samen denken over de mogelijkheden.

Schulden bij bedrijven

Als het uit de hand loopt met je online shop verslaving of voor welke andere reden dan ook, dan is de kans groot dat je naast de schulden van je directe omgeving ook schulden hebt gecreëerd bij bedrijven. Hieraan zitten ook afspraken aan verbonden, als je deze niet nakomt dan zit je in de puree. Als je ouder dan 18 jaar bent dan kunnen schuldeneisers jou op verschillende manieren benaderen om het geld af te lossen. Zo kunnen ze je bellen of brieven sturen. Ook is het een mogelijkheid dat ze stoppen met leveren, deurwaarders langs laten komen en beslag leggen op je spullen. In het ergste geval kunnen ze je uit huis zetten.

Hoge schulden

Als je al het geld bij elkaar optelt waar je in het rood staat, bijvoorbeeld bij een telefoonmaatschappij of bij de bank en je betaalt niet op tijd, dan kan er een deurwaarder bij je langs kopen. In eerste instantie kan de deurwaarder beslag leggen op je salaris. Zijn de schulden zo hoog dan kunnen de deurwaarders je inboedel verkopen. Als je bezit bent van een huurwoning kunnen ze je zelf uit huis zetten.

Dit kan je doen

Maak een lijstje met je inkomsten en uitgaven. Nadat je dit hebt gedaan, heb je een duidelijk overzicht over je geldbesteding. Maak daarna een plan om alles zo snel mogelijk je schuld af te lossen. Je kan bijvoorbeeld op je begroting zien dat je veel geld uitgeeft aan uitjes, zorg er dan voor dat je de komende tijd daarop gaat bezuinigen, zoek een (bij)baan of verkoop dure spullen.

Spreek met mensen uit je directe omgeving over je schulden. Er is altijd een manier om uit de schulden te komen!

Maud Boon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *