Artikelen

INTERVIEW GELD

Geld, het is in ieders leven betrokken. Rijk of arm en jong en oud. Bij jongeren gaat het omgang met geld heel anders dan met bijvoorbeeld iemand van 50+. Misschien ben je aan het sparen voor een scootertje, geef je veel geld uit aan uitgaan met vrienden of koop je er veel kleding mee. De uitgave van jongeren van deze generatie verschilt dus heel erg, vandaar dat ik daarom Joep (18) en Anne (17) heb geïnterviewd van het MediaCollege.  

Joep verdient zijn geld bij de bioscoop als interieurverzorger bij de bioscoop en Anne werkt bij een broodafdeling van een supermarkt in haar dorp. Joep is net begonnen met sparen voor zijn vakantie naar het Portugese Albufeira. “Ik kijk er heel erg naar uit en ik heb er veel zin in. Ik ben voornamelijk mijn geld kwijt aan het kopen van drank en eten, want ik moet natuurlijk ook nog overleven haha.” In tegendeel van Joep spaart Anne niet meer voor een doel. “Ik heb eerst altijd gespaard voor mijn autorijbewijs en heb ik ook met mijn scooter mee moeten betalen. Na dat hebben te kunnen halen heb ik nu dus niet meer echt een doel om voor te sparen. Ik spaar nog steeds wel beetje, maar waarvoor ik het ga uitgeven weet ik nog niet haha”  

Buiten het sparen om geven zij hun geld ook aan hobby’s. “Ik geef geld uit om muziek te maken, ik ben namelijk zelf rapper” zegt Joep. “Als ik een beat nodig heb moet ik namelijk een paar centjes aan de producer geven. Voor de rest koop ik ook veel kleding en een van mijn favoriete merken is o.a. Sumibu dat kost ook wel een prijsje” aldus Joep. Anne geeft haar geld voornamelijk aan dagjesweg met haar vriend. “Ik schaats vaak met hem of ik ga dan bijvoorbeeld uiteten” 

Als het op sparen aan ligt zijn ze lekker bezig en volgens een onderzoek van het Nibud hebben jongeren later op latere leeftijd minder last van financiële problemen. De generatie van nu kan ook veel makkelijker hun geld uitgeven dan vroeger, door het bezit van een pinpas en het online kunnen bestellen van producten. 

Jossef Abosinena MR2B

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *