Artikelen

5 simpele tips voor jongeren om geld te besparen

Als tiener heb je meestal nog niet veel grote kosten die afbetaald moeten worden. Toch heb je (net als ieder ander persoon) je geld wel hard nodig. Daarom hebben we hier 5 simpele tips om meer geld te besparen

Denk groots

  • Vermijd winkels waar normale snacks zoals een zakje chips of een broodje heel duur zijn. Voorbeelden hiervan zijn winkels op stations of schoolkantines. Ik raad je niet aan om veel ongezonde snacks te kopen, maar als je nou toch zin hebt in wat chips kun je beter een grote zak bij de supermarkt kopen dan een klein zakje van de AH to go. Een klein zakje chips bij de AH to go kost namelijk bijna hetzelfde als een grote zak bij een normale supermarkt. Op de lange termijn zal dit verschil brengen in je uitgaven. (Het is natuurlijk het allerbest om sowieso (bijna) geen ongezonde snacks te kopen.)

Thrift shopping

  • Shop je kleding tweedehands. Je zult verstelt staan om hoe veel mooie kleding je in tweedehandswinkels kunt vinden voor goedkope prijzen. Ook is het recyclen van kleding erg goed voor het milieu, altijd leuk om daar ook een steentje aan bij te dragen. En geen zorgen! Je gaat nog steeds met de trend mee, thrift shopping is namelijk helemaal in tegenwoordig.

Laat je pinpas thuis

  • Denk je de verleiding niet te kunnen weerstaan? Laat je pinpas dan thuis. Neem wel voor de zekerheid wat contant geld mee voor noodgevallen. Zeker bij het uitgaan is dit slim, omdat je door alcohol makkelijker denkt en dus ook makkelijker geld uit geeft. Als je alleen contant geld meeneemt stel je ook alvast een grens voor jezelf. Dat is heel belangrijk om te doen als je beter met geld om wilt gaan.

Wordt bewust

  • Kijk vaker naar je bankafschriften. Dit zal je bewuster maken van alle uitgaven die je doet. Jongeren geven vaak kleine bedragen uit. Dit lijkt onschuldig, maar bij elkaar opgeteld is dit veel geld en vaak zijn het nog onnodige uitgaven ook.

Zuinig is niet gierig

  • Als een vriend of vriendin je tikkie niet terugbetaald mag je daar best nog eens om vragen. Iets voorschieten voor een ander hoort er soms bij, maar zodra het vaker gebeurd is het niet raar als je wel een keertje het bedrag terugvraagt. Zeker als je vrienden dit andersom altijd doen. Als je probeert je geld te besparen moet je soms een beetje gierig zijn. Als je te veel uitzonderingen gaat maken ben je voor niets bezig en dat is zonde.

Ilse van Staveren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *