Artikelen

School is niet saai!

Tegenwoordig ben je verplicht tot je 18e minimaal een mbo-opleiding af te hebben gerond. Maar wat vinden jongeren tegenwoordig nou van school?

Een vervolgd opleiding mag je natuurlijk helemaal zelf kiezen. Zo blijkt dan ook (uit onder zoek van RTL nieuw) dat mbo en hbo studenten de gelukkigste zijn. Maar waar gaat het mis bij de middelbare school?

Recent kwam in het nieuws dat de cijfers van middelbare scholieren gemiddeld achteruitgaan. Maar hoe kan dan? LEZEN! Een van de belangrijkste dingen op school is lezen. Misschien heb je het niet altijd door, maar het komt altijd voor. Veel meel jongeren hebben moeite met lezen en zijn slecht in spelling. Dit komt omdat lezen in hun vrijetijd zo goed als nooit meer gebeurt. Door dat deze vaardigheid achteruit gaat worden er ook steeds slechtere cijfers gehaald.

Een ander voorbeeld is de vakken. Tuurlijk mag iedereen op een gegeven moment hun vakkenpakket kiezen. Maar vinden we die vakken nou echt heel leuk? Tuurlijk zal er in ieder vak wel een keer een les zijn die we minder interessant vinden of een docent waar we het niet zo goed mee kunnen vinden. Maar moet dat de reden dat cijfers achteruitgaan.

Het is heel belangrijk dat we school een leuke, veilig en interessante omgeving houden. Want hoe leuker studenten het vinden hoe meer ze hun best gaan doen. Dit is natuurlijk een hele grote en onvoorspelbare doelgroep. Ze praten makkelijk op elkaar in en volgen de populaire in de klas.

Scholen zouden vakken moeten geven die de jongere interesseert. Bijvoorbeeld: sociaal media les of leren hoe je de beste foto maakt. Wanneer ze dit 1 uurtje in de week hebben kunnen ze er naar uit kijken. Maar dan moeten natuurlijk wel hun cijfers goed zijn als ze dat willen. op deze manier hopen we jongeren geïnteresseerd te maken in school en zo de cijfer gemiddelden omhoog te halen.

Artikel: Babette Van Tongeren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *