Lerarentekort, wat is de oorzaak het en hoe lossen we het op?
Je hoort het steeds meer in het nieuws. Leraren staken en er is steeds een groter aantal van leraren tekort. Volgens ramingen loopt het tekort op tot 2.322 fulltime leraren en directeuren in 2019, dit zal oplopen tot ruim 4.000 in 2023/2024. Als hier niets aan gedaan zal worden kan dit leiden tot een tekort van 10.847 fulltimebanen in 2027. Ook doordat er steeds minder leraren zijn, komt er steeds een hogere druk voor de leraren die nog wel actief zijn in het onderwijs. Hoe komt dit lerarentekort? En hoe kunnen we dit met z’n allen oplossen?
Ten eerste zijn er steeds minder leerlingen die interesse hebben in de opleiding PABO en andere lerarenopleidingen. Ook maken veel studenten de opleiding niet af en stappen over naar een andere opleiding. Het wordt voor studenten steeds minder aantrekkelijk.
Ook is er een lerarentekort, omdat leraren en directeuren van scholen te weinig betaald krijgen voor het werk wat ze doen. Daarom wordt er ook de laatste keer zo veel gestaakt op verschillende scholen. Een leraar in bijvoorbeeld het voortgezet onderwijs verdient ongeveer 3300 euro bruto per maand. Ze werken dan 33 uur per week.
De gevolgen van het lerarentekort kan leiden dat steeds meer leerlingen en studenten minder les krijgen. Ook krijgen ze een vervanger die meestal minder ervaring heeft dan hun vorige leraar. Zelfs sommige basisscholen moesten sluiten, omdat te weinig klassen geen leraar meer hadden voor de klas.
Er zijn op dit moment tijdelijke oplossingen voor het leraren tekort in Nederland. Klassen worden bijvoorbeeld opgesplitst. Ook worden er schoolleiders, intern begeleiders, gepensioneerden of onbevoegden voor de klas gezet. Maar die oplossingen zijn natuurlijk tijdelijk. En het onderwijs moet hierdoor niet lijden. Dus hoe kan dit in een korte periode worden opgelost?
Je kan het lerarentekort niet in één oogwenk oplossen, maar je kan wel met kleine stappen beginnen. Laat leraren bijvoorbeeld meer uren draaien waardoor ze meer kunnen verdienen. Naast dat een leraar meer zou moeten verdienen, zou het gunstiger zijn om eerst de pabo-opleidingen te kunnen verbeteren. Zo wordt het voor studenten ook steeds meer aantrekkelijk om deze opleiding te volgen. Ook zouden de eisen van een PABO student lager worden, zodat er niet zo’n hoge druk komt op leraren.
Zo zijn er verschillende oplossingen. Je hoeft niet gelijk grote stappen te maken om het lerarentekort tegen te houden. Maar er moet goed nagedacht worden over hoe we het moeten aanpakken en het begint bij wat aanpassingen aan de opleidingen en salarissen.
Door Lizzy van der Heijden
Bronnen: