Artikelen

Het verband tussen kleding en muziek.

Muziek is vaak niet afhankelijk van een kledingstijl, maar een kledingstijl wel verbonden met een muziekstijl. Zo zouden hiphoppers geen gothic kleding aan doen en zal je weinig mensen met bandshirts tegenkomen die niet daar de desbetreffende band luisteren. Maar je hoeft niet hiphopkleding aan te hebben om naar de muziek te mogen luisteren. Kledingstijl is dus vaak afhankelijk van de muzieksmaak terwijl een muziek smaak niet afhankelijk hoeft te zijn van de kledingstijl. 

Bob Marley is in mijn ogen altijd onderschat gebleven als stijlicoon, terwijl hij toch was keuzes had bijvoorbeeld de combinatie van een Adidas trainingspak en een blazer, en wat denken we van de double denim met country-blouse en spijkerbroek. 

Je kleding/leefstijl is eigenlijk het uithangbord van de muziek waar je naar luistert. De mens houd ervan om bij een groep te horen en zich met kleding makkelijk te laten identificeren. Het is net een duur merk, je zal pas een Louis Vuitton tas aan de kleur en de blokjes herkennen. Daarnaast wil je je ook graag identificeren met de mensen die de desbetreffende muziek maken, waardoor je ook dezelfde leef/kledingstijl gaat hanteren. 

Een voorbeeld van kledingstijl met leefstijl zijn de Skaters. De Skaters luisteren naar Hardcore en Punkrock, deze muziek is snel en ruig. Skaters zijn niet de enige die naar deze muziek luisteren, andere mensen luisteren het ook als ze het mooi vinden. De teksten zijn belangrijk. Skaters kunnen daarin hun mening uiten. 

Shirtjes met bandnamen zijn de laatste tijd weer populair, tegen de tijd dat het festivalseizoen er aan komt, hangen ze in de rekken van de modewinkels. Zo heeft H&M dit seizoen onder meer een shirt met een logo van een band. De shirts zijn er zowel voor volwassenen als voor baby’s. Op de vraag waarom uitgerekend het logo van een band als de baby de muziek niet eens kent waarop H&M geen passend antwoord op kan verzinnen. 

Maar een beetje muziekliefhebber gaat niet naar de H&M voor zo’n shirt. Moderedacteur Gijsje Ribbens, die voor Vogue werkt, draagt geregeld shirts met het logo van een band, maar nooit zomaar iets nieuw gekocht in een keten. Ribbens gaat op zoek naar de originelen. Die vaak online of bij een van de vestingen van een tweedehandswinkel te vinden zijn. Ze heeft shirts van onder meer AC/DC, The Smiths en de Ramones, Allemaal bands die ze kent. Ribbens: ‘’Een shirt dragen van een band waarvan je de muziek niet kent, kan gewoon niet. Je moet weten wat je draagt, en dus ook wat je luistert. 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *