Artikelen

Diversiteit op school: interview

Mediacollege zit vol met verschillende soorten en type mensen. De school is erg divers en accepteert iedereen zoals hij is. Ze maken geen onderscheid en behandelen iedereen het zelfde. Maar wat vinden de leerlingen zelf van de school en zijn diversiteit? Voelen zij zich wel thuis op de school? En vinden ze zelf ook dat ze geaccepteerd worden? Voor die vragen heb ik drie leerlingen geïnterviewd, ze zitten alle drie op het Mediacollege en volgen de opleiding Mediaredactie. Anne Smit (17), Lizzy van de Heijden (17) en Isabel van Velzen (18).

Wat voor types lopen er rond op school?

‘Alle types die je op de hele wereld kan bedenken, de een heeft blond haar de ander groen. De een heeft alleen maar zwarte kleding aan en de ander heeft juist hele nette kleding aan.’ Vertelt Anne. ‘Van alles: groen, geel, blauw haar. En vooral mensen die maling hebben aan andermans mening.’ Zegt Isabel. Lizzy vertelt: ‘Mensen die zich niet aanpassen aan andere en die zich niet aanpassen voor andere. Ze blijven hunzelf ongeacht wat andere van ze denken en vinden.’

Voel je je thuis op school?

Anne vertelt: ‘Nee niet thuis, omdat ik me in heel veel personen me niet kan vinden. Ook voel ik me een groot deel van de tijd heel nutteloos op school.’ Isabel zegt: ‘Thuis, nee. Ik voel me te normaal en als ik mensen zie die heel anders zijn voel ik me niet helemaal thuis. Ook vind ik het erg irritant dat veel Nederlandse mensen Engels praten.’ Ja, omdat ik ervoor gekozen heb om iets met media te doen. Dus ik kan echt mezelf zijn.’ Zegt Lizzy.

Wat was je eerst impressie van de mensen op school?

‘Ik dacht eigenlijk wat gebeurt hier. Ik wist niet dat er zulke bijzondere mensen waren in het echt. Ik dacht dat het alleen in films gebeurde.’ Zegt Anne. ‘Ik schrok. Ik voelde me uniek naast de mensen op deze school.’ Vertelt Isabel. ‘Ik voelde me best wel saai naast de mensen hier op school.’ Vertelt Lizzy.

Heb je het idee dat je geaccepteerd wordt op school?

Anne vertelt: ‘Ja, omdat ik mezelf kan zijn en iedereen mij in mijn waarde laat.’ Ook zegt Isabel: ‘Inmiddels wel, omdat ik heb gezien wat er om mij heen gebeurt en iedereen op deze school wordt geaccepteerd.’ Lizzy vertelt: ‘Ja op zich wel, alleen moest ik wel wennen met dingen om me heen. Omdat die switch van middelbare school naar mbo wel groot was.’

Kortom, de leerlingen voelen zich erg thuis op school alleen voelen ze zich soms wel iets te normaal in vergelijking met andere leerlingen. Maar al met al voelen ze zich geaccepteerd en veilig op school.

Door Sana Helsloot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *