Artikelen

Ryan Babel keert terug bij Ajax

Ryan Babel keert terug naar Amsterdam. De 33-jarige linksbuiten komt tot het einde van het seizoen op huurbasis over van het Turkse Galatasaray. De international van het Nederlands elftal gaat beginnen aan zijn derde periode bij Ajax.  

Babel groeide op in Amsterdam-Zuidoost en sloot zich in 1998 op 12-jarige leeftijd aan bij Ajax. Babel debuteerde voor Ajax op 1 februari 2004 in de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag (4-0). Hij gaf in die wedstrijd de assist op Nicolae Mitea, die de 4-0 aantekende voor de ploeg van trainer Ronald Koeman. In de her opvolgende seizoenen brak Babel door als een belangrijke speler voor Ajax en na een goed EK-onder 21 wekte hij interesse bij veel Engelse clubs. 

Op 12 juli 2007 was het uiteindelijk Liverpool FC die aan het langste eind trok. Babel tekende een contract voor 5 jaar en maakte de overstap voor bijna 18 miljoen euro. Er werd nooit eerder zoveel geld betaald voor een speler die was doorgebroken uit de eigen jeugd van Ajax. Met het veroveren van een basisplaats bij Liverpool had Babel moeite. Hij kwam onder kritiek te staan van zowel de Engelse als Nederlandse pers. Ook werd Babel gelinkt aan een terugkeer naar Ajax. De aanvaller gaf aan revanche te willen nemen op de kritiek. Na een korte periode bij het Duitse Hoffenheim liet hij zijn contract ontbinden en maakte hij de terugkreeg naar Ajax. 

Op 31 augustus 2012 maakte Ajax bekend dat Babel een contract had getekend tot 30 juni 2013. Babel kocht zijn contract bij Hoffenheim voor circa 3 miljoen af, waardoor hij transfervrij kon overstappen naar Ajax. Op 15 september 2012 maakte Babel zijn rentree voor Ajax in de thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk. Hij verving na rust Derk Boerrigter en was ook de aangever bij de 2-0 die gemaakt werd door Jody Lukoki, dit was tevens de eindstand. Op 23 september 2012 scoorde hij zijn eerste doelpunt voor Ajax na zijn terugkeer uit tegen ADO Den Haag (1-1). Na een seizoen met voornamelijk invalbeurten maakte hij transfervrij de overstap naar het Turkse Kasımpaşa SK. 

Vervolgens dook Babel op bij Al-Ain uit de Verenigde Arabische Emiraten en bij Deportivo La Coruña uit Spanje. Vervolgens keerde Babel terug naar Turkije, ditmaal voor Beşiktaş, hier vond hij zijn oude vorm weer terug en werd een vaste waarde in het team. Na een goed half seizoen bij Fulham in de Premier League en een goed half seizoen bij Galatasaray is het voor Babel tijd voor zijn derde periode bij Ajax.  

Joep Tuijn MR2B

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *