Artikelen

Jongeren die niet sporten

Tegenwoordig sporten jongeren steeds minder. Volgens veel artikelen zou dat komen door de opkomst van internet en social media. Ook zouden jongeren eerder kiezen voor een middagje bankhangen en gamen of netflixen dan dat ze een middagje gaan sporten. Wij vragen het de jongeren zelf.

Waarom sport je niet?
Maud Boon: Op een gegeven moment ben ik gestopt met tennissen omdat ik niet meer met mijn vrienden in het team zat. Daarna zat ik op de middelbare school en had ik weinig tijd. Ik heb een tijd gehad dat ik het toch wel belangrijk vond om aan mijn lichaam te werken en ben ik 5 keer per week gaan sporten in de sportschool. Helaas is het langzamerhand
teruggegaan naar 0 keer per week, maar ik ben van plan om het weer op te pakken.
Ilse van Staveren: Ik heb heel lang op dansen gezeten, maar zodra ik het drukker kreeg op de middelbare school had ik geen tijd meer. Inmiddels heb ik eigenlijk nog steeds geen tijd. Ik zou tijd kunnen maken, maar dat gaat dan ten koste van andere dingen en dat vind ik zonde.
Kai van Leeuwen: Veel sporten doe je in een groep en daar houd ik niet zo van. Ook koester ik gewoon mijn vrije tijd, sporten neemt veel tijd in beslag.
Erben Stienstra: Ik heb er eerlijkgezegd geen zin in. Vroeger zat ik op schaatsen en dat deed ik heel veel. Maar ik vind mezelf niet de juiste mentaliteit hebben om heel gemotiveerd door te blijven gaan met zoiets. Nu sport ik niet en dat vind ik ook wel goed zo.

Hoe kom je alsnog aan beweging?
Maud Boon: Ik loop veel met mijn hond en af en toe loop ik vanaf het station naar school, in plaats van dat ik de bus pak. Volgens een app op mijn mobiel loop ik alsnog per dag gemiddeld 6 km. Ook pak ik meestal de fiets naar mijn werk, vrienden of naar het station.
Ilse van Staveren: Ik fiets elke dag, alleen maak ik geen grote afstanden. Ik vind het wel heel leuk om te wandelen dus dat doe ik soms.
Kai van Leeuwen: Ik ben altijd buiten, dus ik loop en fiets heel veel.
Erben Stienstra: Ik laat mijn hond elke avond uit en soms ren ik een stukje als ik mijn trein moet halen.

Merk je aan je lichaam dat je (te) weinig sport (slechte conditie bijv.)?
Maud Boon: Ik denk vaak als ik lig te Netflixen dat ik eigenlijk misschien beter naar de sportschool had kunnen gaan, maar ik heb er simpel weg dan geen zin in. Ik heb vorig jaar meegedaan aan een soort hardloopwedstrijd, dat vond ik heel leuk en het is goed gegaan.
Ilse van Staveren: Ik heb ondergewicht dus ik heb een vrij slechte conditie en wordt snel duizelig. Als ik wil kan ik heel snel rennen of fietsen, maar ik heb daarna wel heel lang nodig om bij te komen.
Kai van Leeuwen: Ja dat wel. Mijn conditie is wel goed, maar ik ben wat te zwaar.
Erben Stienstra: S ’avonds heb ik vaak nog energie, ik denk dat ik me meer voldaan zou voelen als ik af en toe wat sport. Toch is mijn conditie niet slecht, als het moet kan ik best een eind rennen ofzoiets. Daarom vind ik het wel goed zo.

Ilse van Staveren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *