Artikelen

Sportersmentaliteit

Als ik denk aan sporten denk ik aan buiten adem bezweet dat laatste rondjd bij gym rennen. Ik denk ook aan atleten en voetbalprofs die hun leven en lichaam hebben toegewijd aan bewegen.  

Vaak hoor je dat muzikanten een ander paar hersenen hebben dan alledaagse burgers. Dit omdat ze ritme en klanktonen beter aanvoelen. Of dit waar is weet ik niet, maar het klinkt wel logisch.  

Hebben topsporters dan ook een ander stel hersenen? Of zijn bepaalde executieve functies gewoon anders (al niet beter) ingesteld dan de gewone burger? Een ding is zeker; topsporters hebben een onbeschrijflijk doorzettingsvermogen. Veel zijn in staat om zichzelf tot het uiterste te pushen tot hun lichaam niet meer mee werkt. Maar is dit omdat ze een ander stel hersenen hebben, of door wat ze verteld word? Weten muzikanten en topsporters dat ze iets uitzonderlijks doen? Of is het een speciale gave?  

k ben nooit een sportliefhebber geweest. Ik begrijp dat mensen goed vermaak vinden in het kijken en beoefenen van sport.  

Toch denk ik dat w misschien allemaal wel dat doorzettingsvermogen van een sporter kunnen gebruiken. Misschien moet ik de houding van een topsporter of muzikant aannemen. Als we dat doen, misschien bereiken we dan allemaal de beste versie van onszelf. 

Marleen de Jong MR2B

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *