Artikelen

Maakt geld echt gelukkig?

Voor veel mensen draait bijna alles om geld. Mensen werken elke dag, gaan naar school voor een goeie opleiding en studeren daarna door. Dit voor een baan met goed salaris. De wereld waarin we nu leven draait om geld, maar is dit ook wat gelukkig maakt?

Meerdere onderzoeken zijn gedaan om het antwoord op deze vraag te vinden. Er zijn onderzoeken waaruit blijkt dat een hoger niet gelukkiger maakt. Het gaat hier echter om een paar onderzoeken. Vele andere onderzoeken wijzen iets heel anders uit. Maar hoe zit dat?

Volgens het onderzoek van “gezondheidseconoom Lieven Annemans” aan de Universiteit Gent, neemt geluk steeds meer toe naarmate wij meer verdienen. Wij zijn het minst gelukkig als wij minder dan duizend euro netto per maand verdienen. Mensen die € 2.000 netto per maand verdienen zijn gelukkiger. Als je nog meer verdient per maand maakt dat nog gelukkiger. Wel heeft dit een limiet volgens dit onderzoek, het geluksgevoel blijft niet stijgen. Vanaf een inkomen van € 4.000 tot € 4.500 ervaren wij geen extra geluk. Volgens dit onderzoek heeft het daarom geen meerwaarde om meer te verdienen. Natuurlijk geld dit voor de meeste mensen die meededen aan die onderzoek maar lang niet voor iedereen.

Een tegenovergesteld onderzoek wijst dit uit: “Stevenson en Wolfers” van de University of Pennsylvania en Michigan trekken een andere conclusie. Volgens hun studie hangt geluk niet af van geld. Zo merkte ze dat mensen die met een andere kijk op het leven kijken heel ergens anders hun geluk in vinden. Tuurlijk is geld een leuke extra vinden veel mensen, maar hun gezondheid of gezondheid van hun familie is een van de dingen die echt telt voor hun. Wanneer deze mensen al een geluksgevoel van binnen hebben is dat meestal al genoeg. Helaas is het percentage van deze mensen op de wereld een stuk minder wijst het onderzoek uit.

Op de vraag of geld nou echt gelukkiger maakt hebben wij geen specifiek antwoord. Een theorie van de verschillende antwoorden zou kunnen zijn doordat het onderzoek aan de Universiteit Gent is uitgevoerd onder Belgen. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat België het enige land is waar er een maximum aan de relatie tussen inkomen en geluk zit.Een andere theorie zou kunnen zijn dat mensen in landen waar weinig geld is meer waarderen wat ze hebben en omdat zij minder geld hebben hun hun geluk in andere dingen vinden. Uit vrijwel alle onderzoeken blijkt dat geld voor jongeren wel ontzettend belangrijk is!

Jamie Verboon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *