Artikelen

Het Onderwijs van 2019

Als je kijkt naar het onderwijs van 2019, lijkt dat nog verdacht veel op het onderwijs van het onderwijs van een eeuw geleden. Tegenwoordig evalueert alles om ons heen erg snel. Je telefoon zag er 10 jaar geleden nog veel simpeler uit, je internet veel slomer en niemand keek naar films en series op Netflix. Maar toch lijkt de evaluatie in onderwijs veel minder snel te gaan, hoe zou het onderwijs beter kunnen in de mooie tijd waar in wij leven.
Basisschool
Op de basisschool zit je met 30 kinderen in een oud klaslokaal omringt met educatieve plaatjes. Van elke leerling word hetzelfde verwacht, er is 1 lijn waar je op moet zitten anders kom je in de problemen. Een kind word al snel verwaarloosd, door te denken dat hij of zij minder slim is dan de andere kinderen. Maar is dit wel waar? Of word een kind op te weinig manieren getest. Kinderen die met creativiteit afwijken van de richtlijnen krijgen lage cijfers terwijl er in die kinderen juist zoveel potentie zit. Alleen die potentie word niet gezien door de statische vorm van lesgeven.
Finland
Finland staat wereldwijd bekend als het land met het beste onderwijs, waar wij als Nederland dus een hoop van kunnen leren. Het Finse systeem wijkt erg af van het reguliere ouderwetse onderwijs systeem wat wij kennen. Leerlingen onder de 16 worden niet voor examens en standaard toetsen gezet. Ook hebben leraren in Finland een universitair diploma nodig om les te kunnen geven. Leerlingen worden niet gepusht om educatieve rijtjes te stampen maar krijgen meer ruimte en vrijheid om hun creativiteit te ontwikkelen. Ook geld er in Finland dat er maar ongeveer 4 lessen van 45 minuten op een dag worden gegeven. Dat zorgt er voor dat de lessen veel beter opgepikt kunnen worden door de leerlingen, en de leraren betere lessen kunnen voorbereiden.

Media College
Wat zou een goede vooruitgang bij ons op school zijn? Wij leerlingen klagen erg veel over het onderwijs en zouden het graag anders willen zien. Dat is niet gek want het ouderwetse systeem past niet meer bij deze tijd. Het aantal ongemotiveerde leerlingen stijgt en er zal wat moeten veranderen in de komende jaren. Kijk bijvoorbeeld naar middelbare scholen, hoe veel mensen ken jij die het daar zwaar hebben gehad door het gebrek aan motivatie? Ik ken er een hele hoop, en was zelf ook zo. Ik denk dat het bestuur van onze school en alle andere scholen in Nederland veel kennis zou kunnen halen uit het Finse onderwijs. Hierover is ook een boek geschreven door Pasi Sahlberg, Finnish lessons. Dit boek beschrijft de diversiteit en creativiteit in dit onderwijs, aanrader!

Artikel: Tristan Lerchbaumer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *