Geld lenen kost geld
Hoe makkelijk is het om even geld te lenen. Zorgeloos je prioriteiten voorzien zonder dat je rekening moet houden met het hoeveelheid geld wat je kan veroorloven. Even een luxeleventje leiden en showen dat je geen geldproblemen hebt. Toch kan deze droom snel afgelopen zijn, ondanks dat het erg verleidend is.
In 2015 is de zongenoemde ‘basisbeurs’ afgeschaft. Studenten konden een voorlopige lening krijgen van overheidsinstantie DUO. Als ze binnen 10 jaar afstudeerden werd die lening kwijtgescholden. Helaas is dat niet mee zo. Als een student gebruik wil maken van studiefinanciering dan moet hij/zij het terugbetalen (ov-kaart en de eventuele aanvullende beurs is niet hiervan toepassing).
Studenten lenen doelbewust meer dan ze tijdens hun studie nodig denken te hebben, dit blijkt uit een enquête van Nibud. Bijna 40 procent spaart van het geleende bedrag omdat de rente op de lening zo laag is. Dit blijkt uit Nibud-onderzoek naar de financiële situatie van studenten dat mogelijk is gemaakt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en ING (weblog.wur.nl 28 oktober 2018).
In 2019 is het et 11 procent gestegen naar 19,3 miljard euro. In 2015 is de invoering van het leenstelsel ingegaan en lenen steeds meer studenten en lopen de studieschulden versneld op.Sinds 2015 is de gemiddelde studieschuld met 1.300 euro gestegen naar 13.700 euro, meldt het CBS. Het aantal studenten met een schuld is ook flink opgelopen. Er zijn 388.000 meer studenten met schuld dan in 2015.
Als je kijkt naar de voorgaande generaties en de generatie van nu zie je overduidelijk het verschil in cijfers. De studenten die in 2000 zijn geboren hebben bijna tweemaal zoveel studieschuld als de studenten die geboren zijn in 1994. Bijna drie keer zoveel van de 2000’s lenen op hun 18-jarige leeftijd geld om hun studie te veroorloven.
Het leenstelsel veroorzaakt psychische problemen. Studenten die lenen voor hun studie ervaren meer extreme vermoeidheid en prestatiedruk, en voelen zich vaak opgejaagd – zo stelt Motivaction op basis van onderzoek onder ruim vijfhonderd hbo- en universitaire studenten.
“Zodra mijn studiefinanciering ingaat dan ga ik er zeker gebruik van maken. Ik weet wat de consequenties zijn maar dat komt wel goed.” Namens een student.
Je zal denken dat elke 18-jarige verstandig en verantwoordelijk genoeg is om hun eigen keuzes te kunnen maken. Maar of het de bedoeling is dat ze een schuld van duizenden euro’s hebben is een ander verhaal. Er moeten meer voorlichtingen op scholen komen en de consequenties duidelijk en helder uitgelegd worden.
Kim Sinkeldam Mr2B