Artikelen

Radio maken is leuk!

In de week van MaRequest zijn alle leerlingen van het Mediacollege Amsterdam in volle gang met het inzamelen van geld. Docenten op het Mediacollege werden geïnspireerd door radio 3FM. De afgelopen jaren van 2014 tot 2018 zat radio 3FM in december opgesloten in het glazenhuis door heel Nederland. Het hele idee van het glazenhuis was het inzamelen van geld voor een goed doel door 24/zeven live radio te maken en zoveel mogelijk luisteraars aansporen geld te doneren.

Zo doet het Mediacollege het ook. Ze maken live radio dat wordt uitgezonden. De leerlingen van de opleiding mediaredactie maken de radio uitzendingen in het teken van Make-A-Wish Nederland. Het goede doel brengt wensen in vervulling van jonge mensen met een ernstige ziekte en zelfs wel levensbedreigende ziekte.

Het goede doel is zo mooi en bijzonder dat ik er heel enthousiast over ben.
Ik mag ook radio maken voor de eerste keer. Dat doe ik samen met mijn mede studenten. Het is allemaal zo spannend en nieuw dat ik je mee wil nemen in dit proces.

We leren als aller eerste wat radio nou eigenlijk is. Voor mij is radio, vermaak, muziek, gevoelens, blijdschap en plezier. Ik luister veel radio, het meest in de auto. Wat zo leuk aan radio is, is dat je tijdens het luisteren ook iets anders kan doen. Als een presentator lekker kan praten is het heerlijk om bijvoorbeeld op te ruimen en op de achtergrond een gezellige sfeer te hebben van de radio. Muziek maakt een uitzending ook goed. Muziek is bepalend voor de sfeer.

Dat bracht mij op een idee. Als ik tijdens mijn eigen uitzending net zo enthousiast praat als dat ik ben over MaRequest en een goede Play list maak, is de basis van mijn uitzending compleet. Het enige dat nog ontbrak was een draaiboek maken. We kregen van Stef, onze docent, een voorbeeld document van hoe een radio draaiboek er uit moet zien om een goede uitzending in elkaar te zetten. Een van die regels zijn nooit drie nummers achter elkaar draaien. Meestal als dat gebeurd kunnen luisteraars ontdekken dat er iets mis gaat in de studio. Het kan zijn dat een gastspreker te laat is en ze niks anders hebben ingepland voor die tijd. Dat is natuurlijk niet meteen een ramp maar kan zorgen voor luisteraars die meteen afhaken.

Na dat het draaiboek wed goedgekeurd en ik een gastspreekster uitgenodigd had, die ik mocht interviewen, konden we op de eerste dag van MaRequest het spits afbijten met een hele toffe uitzending.

Het leukste aan het proces was de uitzending zelf! Ik heb zo genoten van het moment en ben heel trots op het team en mezelf. Ik wil iedereen bedanken voor deze mooie ervaring.

Laquilla Adjiembaks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *