Artikelen

Pearl Jam komt naar Amsterdam!

Volgend jaar zomer geeft Pearl Jam een concert in de Ziggo Dome. Het is alweer de zevende keer dat Eddie Vedder en co in Amsterdam staat. Het concert vindt 22 juli 2020 plaats, en de kaartverkoop starts zaterdag 11 december om 11 uur ’s Ochtens.

De wereldberoemde rock-/ grungeband gaat medio 2020 dertig dagen door Europa. De start is 23 juni in Frankfurt, en ze eindigen 22 juli in Amsterdam. Ook staan ze als headliners op; Lallalooza, Rock Werchter en BST Hyde Park.

Het gerucht ging dat Pearl Jam op Pinkpop ging spelen, maar dit lijkt nu definitief niet door te gaan. Deze Europese tour spelen ze op veel plekken waar ze lange tijd niet zijn geweest. De laatste show in Budapest was in 1996, Zürich 2000, en Frankfurt zelfs 1992.

Pearl Jam is een van de succesvolste, meest invloedrijke band van de jaren’ 90. Het verkocht wereldwijd meer dan 85 miljoen albums. En werd in 2017 zelfs toegevoegd aan de Rock And Roll Hall Of Fame. En in 2018 stonden de mannen als headliner op in Landgraaf, op Pinkpop. Eddie Vedder trad zelf, met zijn solo tour afgelopen zomer nog op in Afas Live.

De Amerikaanse rockband komt uit Seattle (Washington) en werd in 1990 opgericht. Eddie Vedder is de zanger en frontman van de band, Jef Ament de bassist, Stone Gossard en Mike McCready Gitarist, Matt Cameron speelt de drums en sinds 2002 Kenneth ‘boom’ Gaspar de toetsenist. De Drummers zijn in de tijd veel verandert, voor de rest is de band grotendeels nog intact.

De band is vooral bekend dankzij haar eerste drie albums, allen geproduceerd in het begin van de jaren ’90 van de vorige eeuw. Ten (1991), Vs. (1993) en Vitalogy (1994). Hierop staan onder andere de hits; Alive, Jeremy, Even Flow, Black, Daughter, Go, Animal, Dissident, Spin the Back Circle, Corduroy, Better Man en Immotallity.

Opvallend was dat de band na drie zeer populaire albums, er voor koos om minder beroemd te worden. Ze kozen voor minder publiciteit, minder verkoop en weigerde als protest tegen MTV-videoclips uit te brengen. Ook waren ze in gevecht met Ticketmaster, en waren de tickets daar ook niet te koop. Vanaf 2006 koos de band weer iets meer voor het grote publiek, met de albums Pearl Jam (2006), Backspacer (2009) en Lightning Bolt (2013) behaalde de band weer hits, zoals; World Wide Suicide, Just Breathe en Sirens.

Kaartjes voor de show kosten een kleine 100 euro en zijn verkrijgbaar vanaf zaterdag 7 december om 11.00 uur.

Door Pepijn de Man

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *